Het Witte Lint genomineerd voor boomproject van het jaar

Na een bezoek aan de onlangs geselecteerde projecten heeft de vakjury drie inzender genomineerd voor de tweede editie van de landelijke competitie ‘Boomproject van het Jaar’. Eén van deze drie wordt tijdens de Dag van de Openbare ruimte uitgeroepen tot de uiteindelijke winnaar.

Elk project is beoordeeld op vooraf vastgestelde punten: innovatie en originaliteit, architectuur (ontwerp, beeldkwaliteit, gebruikswaarde, materiaalgebruik, functionaliteit), beplanting (duurzaamheid, bijdrage ecosysteem, soortkeuze). Uiteraard moet ook het vakmanschap van de boomspecialist zichtbaar zijn in de totale kwaliteit van de aanleg en het onderhoud. Omdat boomprojecten vaak tot stand komen dankzij intensieve samenwerking van verschillende partijen is ook de onderlinge taakverdeling, de rol van de boomspecialist en relatie met onder andere de opdrachtgever, kweker en de bouwkundige aannemer beoordeeld.

 

Aandeel Stone base

Bij het Witte Lint (N348 van Eefde naar Zutphen) gaat het om een kunstuiting met onder meer een lage dijk en een zes kilometer lang lint van ‘schuin groeiende’ witbloeiende meidoorns, die worden gestut door niet steunende witte palen. Zes kilometer betekent ook wel 1250 witte natuurstenen steunpalen, welke door Stone base zijn geleverd. Een subtiele bijdragen aan een prachtig project. Want naast deze steunpalen zijn er tevens witte lichtmasten en recht omhoog schijnend wit licht in de viaducten onder spoortracés welke deel uit maken van de kunstuiting. Het Witte Lint zal worden doorgezet tot de noordelijke rotonde bij Brummen. De provincie Gelderland wil met het lint de nieuwe rondweg accentueren. Het artistieke plan en de naam Het Witte Lint verwijzen onder meer naar de witte gevels aan de Zutphense IJsseloever.

Winnaar

Uit deze drie genomineerde inzendingen kiest de vakjury de winnaar: het Boomproject van het Jaar 2017. ‘Om te winnen moet je er uitspringen’, stelde een jurylid bij de nabespreking van de bezochte projecten. En dat maakt het met deze drie uiteenlopende en karakteristieke projecten uitdagend om te bepalen wie de uiteindelijke winnaar is. De prijsuitreiking vindt plaats in september, tijdens de Dag van de Openbare Ruimte. De drie genomineerde projecten worden dan ook uitgebreid gepresenteerd. Deze landelijke wedstrijd zet het vak van boomspecialist in de schijnwerpers. Dankzij hun vakmanschap draagt deze groep professionals met duurzaam en gezichtsbepalend groen in de openbare ruimte bij aan de kwaliteit van leven van de gebruikers.