Natuursteen

Natuursteen is een functioneel en duurzaam product met een levendig en uniek uiterlijk, miljoenen jaren geleden gevormd door de natuur.

Het bestaat uit afgekoeld vloeibaar gesteente uit de kern van de aarde, of uit sedimenten die onder druk of bij hoge temperaturen zijn versteend. Door de geschiedenis heen al gebruikt door de mensheid, als gereedschap en bouwmateriaal. Natuursteen is er in veel variëteiten en wordt gewonnen in groeves over de hele wereld, waar elke soort natuursteen weer anders is.

Karakter

Natuursteen kan tegen een stootje, is praktisch in gebruik en duurzaam. In de loop der jaren krijgt het natuursteen echt karakter. Omdat natuursteen uit de aarde gewonnen wordt, zijn de eigenschappen en kenmerken afhankelijk van de natuurlijke samenstelling van de steen. Deze samenstelling is niet zo nauwkeurig als een door de mens (met behulp van kleurstof) geproduceerd product. Elke natuursteen is letterlijk anders. De fysieke eigenschappen van natuursteen bepalen kwaliteit van natuursteen. Een homogene structuur heeft betere fysieke eigenschappen dan materialen met een sterk wisselende structuur. In het algemeen hebben fijnkorrelige materialen met een hoge dichtheid de beste fysieke eigenschappen.

Flexibel

Wereldwijd wordt natuursteen gebruikt in allerlei bouwstijlen; van modern tot klassiek en van ingetogen tot expressief. Dit is mogelijk door de natuurlijke kleur, het tijdloze karakter en de grote ontwerpvrijheid. Natuursteen is namelijk in vrijwel elke afmeting en vorm leverbaar. De kleuren variëren van natuurlijk wit tot diep zwart, en lopen van egaal tot geaderd en bont. Natuursteen kan op verschillende manieren worden bewerkt, van gepolijst tot ruw. Dit bepaalt zowel het uiterlijk als de functionaliteit van het natuursteen. Het uiterlijk van de natuursteen kunt u het beste beoordelen op een klein oppervlak (bijvoorbeeld in onze showroom), omdat op een foto veel van de levendigheid verloren gaat.

Europees natuursteen

Bij projecten die zeer snel dienen te starten adviseren wij U de toepassing van één van de steensoorten uit Zuid-Europa. De levertijden kunnen hiermee worden teruggebracht tot circa 3 weken, een tijdsvoordeel ten opzichte van Azië van zo’n 8 à 10 weken!

Stone base levert Natuursteen uit geheel Europa; Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, België, Polen, UK, Ierland, Scandinavië.

Lees meer…

Basalt

Basalt is een vulkanisch stollingsgesteente dat gevormd wordt door de stolling van lava. Het is een eenzijdige sobere steensoort. Basalt kent namelijk slechts één kleur, te weten zwart. Door de snelle afkoeling zijn geen grote kristallen gevormd. De krimp die optreedt bij de stolling van de basaltlava leidt tot typische zeshoekige structuren (basaltzuilen). Basalt worden gewonnen in groeves in China, Duitsland, Turkije en Vietnam.

Lees verder…

Graniet

Graniet is een stollingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit de mineralen; kwarts, veldspaten en biotiet. De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component (tenminste 20%). Kwarts is zeer hard en heeft een korrelige glasachtige structuur. Veldspaat geeft de kleur aan graniet. Biotiet is meestal bruin of zwart van kleur en vormt de typische korrels in het graniet.

Lees verder…

Hardsteen

Blauwe hardsteen, hardsteen, blauwsteen, arduin is een kalksteen met typische blauwgrijze kleur. De steensoort wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van crinoïden. Dit zijn diertjes met een kalkskelet, die veelal op de zeebodem leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van miljoenen jaren de blauwe hardsteenlaag. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid zeer fijn verspreide plantaardige resten (koolstof). Hardsteen komt voor in verschillende groeven over de hele wereld. Elke hardsteensoort heeft specifieke eigenschappen en een unieke uitstraling.

Lees verder…

Leisteen

Leisteen is een sterk gelaagd gesteente gevormd door de metamorfose van kleirijk sediment. Onder druk, in de loop van vele miljoenen jaren, omgevormd wordt tot leisteen. Er zijn diverse soorten leisteen, afhankelijk van de oorsprong. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten, waardoor er een natuurlijk splijtoppervlak ontstaat, dat per leisteensoort varieert van zeer ruw tot vrij glad. De vorm van de schollen is onregelmatig. Deze worden ook wel “flagstones” genoemd. De vierkante- of rechthoekige leisteen tegels worden weer uit deze schollen gezaagd.

Lees meer…

Porfier

Porfier is een stollingsgesteente met een typische textuur bestaande uit grofkorrelige kristallen (als veldspaat en kwarts) in een grondmassa van fijnkorrelige kristallen. Porfier is hierdoor nooit gelijkmatig van kleur. Porfier neigt qua structuur naar graniet en beschikt over ongeveer dezelfde eigenschappen. De basiskleuren van porfier zijn paars, bruin, grijs en groen. De kleuren lopen gelaagd door de groeven heen, waardoor de mooie schakering ontstaat bij het verwerken van porfier. Porfier wordt ook in Italië gevonden waar de kenmerkende tinten grijs, paars en bruin zijn. Daarnaast is er in Argentinië en Mexico rood getinte porfier.

Lees verder…

Zandsteen

Zandsteen is een sedimentair gesteente dat voornamelijk bestaat uit zandkorrels en steengruis. Deze korrels worden in de loop van vele jaren aan elkaar “gekit” met (meestal) kalk. Een andere benaming voor zandsteen die vaak wordt gebruikt is “grès”. Zandsteen vertoont een breed kleurenpalet. Dit komt door de aanwezigheid andere mineralen en oxiden die voor komen in zandsteen. Levendige tinten als geel, groen, rood of roestkleurig, maar ook doffere kleuren van grijsgroen tot blauwgrijs, oker en beige zijn typische zandsteen kleuren.. Zandsteen wordt over de hele wereld gewonnen, onder andere India en China , maar ook in België vindt men vele zandsteen groeven.

Lees meer…

Realisaties in natuursteen