Straatbaksteen

Al duizenden jaren wordt er in de Nederlandse Uiterwaarden met grote zorg klei uitgegraven. Een proces dat naast een oer-Hollandse product zorgt voor nieuwe natuur. Vele fabrikanten werken nauw samen met het WNF en zorgen gezamenlijk dat de rivieren de ruimte krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast worden de straten in Nederland bekleed met fraaie gebakken klinkers, vaak vervaardigd uit lokale materialen.

Door jarenlange samenwerking met hoofdzakelijk Nederlandse top producenten biedt Stone base een hoogwaardig en uitgebreide straatbaksteen collectie. Naast het oer-Hollands karakter en hoge kwalitatieve eigenschappen biedt Stone base een aantal exclusieve collecties die onderscheidend zijn in de markt. Door eigen productie faciliteiten zijn we in staat gebakken producten in unieke maatwerk concepten te realiseren. Deze combinatie resulteert zowel in een toegevoegde decoratieve als functionele waarde in ieder project.

Veelzijdig, kleurecht en kleurvast

Straatbaksteen oogt bijzonder. Van dichtbij is de grote variëteit in kleur en structuur zichtbaar. Straatbaksteen is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. Dit maakt de ontwerpvrijheid onbeperkt. Van authentiek tot modern en van natuurlijk tot stedelijk. Tevens kan straatbaksteen prima gecombineerd worden met natuursteen of keramische tegels.

Straatbaksteen bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen. De natuurlijke tint wordt levenslang behouden en door het natuurlijke afslijtingsproces wordt de kleur na verloop van tijd alleen nog maar mooier en warmer.

Duurzaam, onderhouds- en budgetvriendelijk

Kenmerkend voor straatbaksteen zijn de natuurlijke eigenschappen als duurzaamheid en kleurechtheid. De lange levensduur is tevens te danken aan het productieproces. De combinatie van de juiste verhoudingen aan materialen en temperaturen zorgen voor een zeer duurzaam en hoogwaardig product. De verschillende kleuren en nuances in de stenen ontstaan door een nauwkeurige balans tussen temperatuur en de hoeveelheid zuurstof dat tijdens het drogen wordt gebruikt. Hoe hoger de temperaturen, die tot wel 1130 °C kunnen oplopen, hoe sterker de steen wordt.

Straatbaksteen is bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden. Door de dichtheid van het materiaal hechten vuil, mos en algen zich moeilijk. De methode en intensiteit van onderhoud is afhankelijk van het gebruik van het straatwerk. In alle gevallen is straatbaksteen gemakkelijk te behandelen, zonder gevaar voor beschadiging.

Straatbaksteen past binnen ieder budget, doordat de stenen in verschillende formaten en hoogtes worden geproduceerd. Dankzij de duurzaamheid gaat straatbaksteen lang mee en is het meer dan één keer te gebruiken.

Formaten en bewerkingen

U kunt kiezen uit twee verschillende gebakken klinkers; strengpers en vormbak. Een ieder met zijn eigen karakter en eigenschappen. Strengpers is strak en verkrijgbaar in felle kleuren, vormbak daarentegen vormt en oogt oorspronkelijker met vaak natuurlijkere kleuren. Welke vorm u ook kiest, een gebakken klinker is niet alleen puur natuur maar draagt in positieve zin bij aan de natuur.

Bij de vormbaksteen wordt de klei machinaal in de vormbakken geperst. De overtollige klei wordt aan de bovenkant machinaal afgestreken. Om te voorkomen dat de klei gaat kleven bij het lossen van de stenen worden de vormbakken bezand. De vormbaksteen heeft dus altijd vijf kanten met zand en één afgesneden kant. De steen is strak van vorm met een regelmatig oppervlak, maar kan indien gewenst nog worden nagetrommeld.

Tegenwoordig wordt het overgrote deel van de straatbakstenen gemaakt doormiddel van een strengpers. De klei komt uit een strengpersmachine en wordt dus niet doormiddel van mallen gevormd. De strook (streng) van klei komt uit de pers en wordt op de dikte van de steen afgesneden. Deze wijze van produceren maakt bijna elke steenvorm mogelijk. De strengpers herkent men
aan de zeer strakke vorm, maar kan indien gewenst worden getrommeld.

BEZANDE COLLECTIE

Een uitgebreide sortering met een heldere en uitgesproken kleurengamma. Natuurlijke aardetinten worden gecombineerd met heldere kleuren en creëren een grote diversiteit aan kleurnuances. Deze sortering wordt standaard ongetrommeld geleverd maar is op aanvraag getrommeld leverbaar.

ONBEZANDE COLLECTIE

Prachtige simpele basiskleuren als ondertoon, afgewerkt met unieke kleurschakelingen in zowel lichtere als donkere tinten. De variatie in de structuur op het oppervlak met vaak wat koelere tinten geven een frisse uitstraling.

Realisaties in straatbaksteen