Oude gebakken klinkers

Al duizenden jaren wordt er in de Nederlandse Uiterwaarden met grote zorg klei uitgegraven. Een proces dat naast een oer-Hollandse product zorgt voor nieuwe natuur. Vele fabrikanten werken nauw samen met het WNF en zorgen gezamenlijk dat de rivieren de ruimte krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast worden de straten in Nederland bekleed met fraaie gebakken klinkers, vaak vervaardigd uit lokale materialen.

Natuursteen is een functioneel en duurzaam product met een levendig en uniek uiterlijk, miljoenen jaren geleden gevormd door de natuur.Het bestaat uit afgekoeld vloeibaar gesteente uit de kern van de aarde, of uit sedimenten die onder druk of bij hoge temperaturen zijn versteend. Door de geschiedenis heen al gebruikt door de mensheid, als gereedschap en bouwmateriaal. Natuursteen is er in veel variëteiten en wordt gewonnen in groeves over de hele wereld, waar elke soort natuursteen weer anders is.

Kleurstelling

De kleurschakeringen van oude gebakken klinkers zijn iedere keer weer anders. In tegenstelling tot hedendaagse klinkers zijn de historische klinkers gebakken in steenovens die werden gestookt met hout en kolen. Doordat het onmogelijk was deze ovens op een constante temperatuur te stoken, ontstonden de talloze kleurschakeringen. Natuurlijk hebben ook vervoersmiddelen als de postkoets, paard en wagen en later gemotoriseerd verkeer hun sporen achtergelaten en zo de klinkers een eigen karakter gegeven. Onze klinkers zijn bijvoorbeeld gebruikt binnensteden van historische stadjes in Nederland en België, maar ook op schilderachtige landweggetjes en dijken langs rivieren als de Waal en de Rijn.

Oude gebakken klinkers zijn superieur in duurzaamheid

De grondstof van oude gebakken klinkers is rivierklei. Het gaat dus niet om machinaal vervaardigde klinkers van beton, maar om natuurproducten. Een gebakken klinker gaat gemiddeld 125 jaar mee. Naast dat de grondstof voor gebakken klinkers natuurvriendelijk is, hebben klinkers een onweersproken levensduur zonder onderhoudsnoodzaak en zijn ze kleurecht.

Formaten

Oude klinkers zijn te verkrijgen in ca. drie verschillende formaten. Daarbij moet u wel bedenken dat het gaat om (plus/minus) formaten. Het gaat immers niet om machinale vervaardigde fabrieksklinkers, maar om klinks die stuk voor stuk uniek zijn.

 

Herbruik

Een uitgebreide vormbak sortering met een heldere en uitgesproken kleurengamma. Natuurlijke aardetinten worden gecombineerd met heldere kleuren en creëren een grote diversiteit aan kleurnuances.

Realisaties in hergebruikte materialen