Renovatie Amstelstation te Amsterdam.

Het Amstelstation is één van de belangrijkste stations van Amsterdam en momenteel het hart van een belangrijke stedelijke ontwikkeling van de stad. Het station zelf is een Rijksmonument en maakt onderdeel uit van de 50 meest beeldbepalende stations in Nederland.

Het station vormt samen met het stationsgebied een belangrijk knooppunt waar verschillende vervoersmodaliteiten met elkaar worden verbonden. Openbaar vervoer, zoals trein, metro, tram en bus, komen hier samen met voetgangers, fietsers en de auto.

De omgeving rondom het Amstelstation in Amsterdam heeft de afgelopen tijd een ingrijpende transformatie ondergaan. Van het nieuwe tram- en busstation tot de vernieuwde toegang tot de gerenoveerde stationshal en van de bouw van de Amsteltoren tot de nieuwe ondergrondse fietsenstalling. Het doel van dit project is om een levendig en veilig gebied te creëren waar het goed toeven is voor bewoners, passanten en reizigers.

Stone base was dan ook vereerd een aandeel te mogen leveren in dit grootschalige project als partner met betrekking tot alle natuursteen elementen. Hieronder een aantal uitgelichte onderdelen waar Stone base verantwoordelijk voor was.

Voor het plein naast de tramperrons is gekozen om de looppaden en groenvoorziening te scheiden met boombakken van natuursteen. De elementen van de boombakken fungeren tevens als zitelement over het gehele plein, in totaal zijn er 553 elementen gebruikt om de 8 boombakken te creëren.

Om toegang tot de gerenoveerde stationshal te krijgen is gekozen voor een trap met hellingbaan van ruim 50 meter breed bestaande uit 614 verschillende natuursteen elementen. In de traptreden zijn speciaal voor pro rail ontwikkelde markeringen aangebracht van Carrera marmer. Daarnaast is de trap opgemaakt uit verschillende hoogtes om zo ook op de trap zitcomponenten te creëren.

Overige natuurstenen elementen zijn onder andere de trappen die leiden tot het nieuwe busplatform, keermuren, afdekkers en plinten. Al deze elementen zijn net als de boombakken en trappen met hellingbaan gemaakt van beige-roze graniet en speciaal voor dit project prefab geproduceerd door Stone base om vervolgens geassembleerd te worden op de locatie zelf.