Eemplein Amersfoort

Amersfoort is een nieuw centrum aan het realiseren buiten de binnenstad. Deze nieuwe ontwikkeling hoort bij het Eemplein waar verschillende functie samen gaan komen. Op het Eemplein zijn onder andere een bioscoop, supermarkt en retail geplaast. De belangrijkste opgave is een bruikbaar plein te realiseren wat het kerngebied moet gaan vormen in het nieuwe centrumgebied.

Een van de belangrijkste onderdelen is een uniek patroon in de bestrating welke wordt uitgevoerd in lichte en donkere potugees ganietkeitjes, geleverd door Stone base b.v. Een patroon dat het gehele plein moet gaan verbinden en zijn inspiratie heeft van het stromende water van de Eem. Doordat het plein er ingesloten gaat worden wordt het benaderd als de huiskamer van het nieuwe centrum waarbij het patroon refereert naar een ‘kamertapijt. Verspreik over het patroon zullen bomen en lantaarnpalen worden gesitueerd als zijnde ‘kamermeubilair’. Om simmige bomen komen een zitrand, welke gaan functioneren als banken.

Unieke bestratingspatroon

De pleinvloer is vervaardigd van lichte en donkere Portugees granietkeitjes, gestraat in wild-verband. Deze manier van bestraten kan worden toegepast door de keuze van onregelmatige steenvormen: vierkant, vijfhoekig, trapeziumvormig, etc. Deze kleine stenen zijn vervaardigd van restproducten uit de granietgroeven en zijn daarmee dubbel duurzaam. In het hellende vlak loopt in de dwarsrichting om de tien meter een lijngoot die een omkeer-effect op de bestrating teweegbrengt. Opvallende schuine verlichtingselementen, de evenementenverlichting, zijn geïntegreerd in de tribunetrap.